Jueves 25 de Febrero de 2021

Om oss

Om oss

På denna sida hittar du nyheter om framför allt Spanien men även andra spansktalande länder, Sverige och övriga världen på lätt spanska. 

Vårt mål är att vara ett aktuellt, lärorikt och underhållande komplement till läroböcker i spanska anpassat i huvudsak till ungdomar på högstadiet och gymnasiet.

Sidan är tillsammans med uppdateringarna på sociala medier också ett bra sätt för spansklärare att följa vad som händer i Spanien och få en fördjupad inblick i det spanska samhället och dess kultur.

 

Vad finns på vår sida?

NYHETER om aktuella händelser i framför allt i Spanien men också i övriga världen. Texterna är skrivna på enkel spanska och gjorda för att passa spanskstuderande ungdomar på högstadiet och gymnasiet. Till många av texterna finns en PDF bifogad som innehåller text, ordlista och uppgifter, samt en ytterligare PDF för läraren med en kort lärarhandledning och facit till uppgifterna. Som lärare kan du välja att arbeta med texten som en informationskälla eller att arbeta djupare med texten med både ordförståelse, läsförståelse och diskussion runt ämnet. PDFerna är nivåanpassade enligt stegen 1-5 för undervisning i moderna språk.

MUSIK är något de flesta ungdomar är intresserade av och därför ofta motiverande när det används i undervisningen. Vi presenterar kända spanska artister, länkar till de senaste hitlåtarna och laddar upp arbetsuppgifter till lämpliga låttexter.

KULTUR Att lära sig mer om kulturen där spanska talas är en viktig del i undervisningen och ett ämne som inte alltid är lätt att arbeta med på ett aktuellt och motiverande sätt med ungdomar. Här presenteras olika delar av den spanska kulturen. Dessa texter fungerar på samma sätt som nyheterna med tillhörande PDFer.

CUESTIONARIO är ett quiz med 10 frågor i olika områden. Det kan vara frågor om någon nyhetshändelse, spansk kultur eller kanske grammatik dessutom kommer ett quiz med frågor om händelser i världen, Spanien och Sverige att finnas. Tillhörande PDF innehåller en ordlista.

AUDIO tillhandahåller en hörövning med olika teman. En viktig händelse eller kanske flera nyhetshändelser tas upp. Tillhörande PDFer innehåller ordlista, uppgifter och ett script.

BLOGG Här kan eleverna följa en autentisk spansk blogg som skrivs av spanska tonåringar. De berättar om vardagsliv, kultur och allt ungdomar kan tänkas berätta om i en blogg på lätt spanska.

LÄNKAR en hjälp för dig som själv vill surfa runt på spanska sidor eller få hjälp med spanskinlärningen

QUIZLET till många av texterna liksom cuestionarios och audio kommer det finnas länkar till denna sida där man jobbar med ord. Orden från ordlistorna ligger inlagda och eleverna kan genast börja arbeta och leka med orden. Denna sida är ett bra sätt att få glosinlärningen att bli lite roligare.

SOCIALA MEDIER Vi finns aktiva på twitter där vi skriver korta nyheter eller retwittrar andras inlägg, Facebook där vi länkar till intressanta videor, artiklar eller lägger upp nyheter från vår hemsida. På instagram publicerar vi skyltar från verkligheten, foton från olika platser i Spanien samt veckans ord och veckans ordspråk.

För vem?

Lärare:

Att undervisa i spanska innebär ofta ett relativt enformigt arbete med läroböcker, där finns ofta bra texter och uppgifter men tyvärr är inte materialet aktuellt. Här på vår sida finns nu möjlighet att koppla undervisningen till Spanien och världen just idag med hjälp av text, bild, ljud och uppgifter om aktuella teman på lätt spanska. .

Varför?

Att motivera och inspirera eleverna till lärande är ett av våra huvuduppdrag som lärare. Varför då inte utnyttja det naturliga intresse eleverna har för det som händer runt omkring oss såsom nyheter om Spanien i media, resor till Spanien, La Liga och spansk musik. Dessutom är intresset för ungdomar i andra länder stort vilket gör bloggen mycket intressant för eleverna och förhoppningvis ger dem en anledning att läsa något på spanska just för informationens skull och inte för att de måste.

Att använda sig av de ordinarie mediasidorna som spanska tidningar, radio och TV för att koppla klassrummet till aktuella händelser är de flesta gånger för svårt för våra svenska elever och ibland även för oss lärare vilket leder till frustration även om intresset finns.

Elever

Här har du möjlighet att fördjupa dig i det som händer i Spanien, dess kultur och musik samt lära känna spanska ungdomars vardagsliv.

Andra spanskstuderande eller Spanienintresserade:

Att följa ordinarie spanska media är många gånger svårt för oss som inte har spanska som modersmål. Här kan du nu följa Spanien på  nära håll och samtidigt öva din spanska.

 

Om vad?

Fokus ligger på Spanien då det är det land där spanska talas och som ligger närmast Sverige och som våra elever ofta har en nära koppling till. Även andra spansktalande länder kommer att presenteras. Världsnyheter och nyheter från Sverige som når omvärlden tas också upp.

 

Vem gör sidan?

Jag som är ansvarig för sidan är utbildad spansklärare vid Karlstad Universitet och har flera års erfarenhet av undervisning i spanska och engelska i den svenska skolan, både på högstadiet och gymnasiet.

Att förmedla en bild av Spanien kräver dock en stor inblick i landet och efter att ha bott i Sevilla under flera år och arbetat som engelsklärare i spansk skola hoppas jag kunna förmedla en intressant, lärorik och underhållande hemsida.

Till min hjälp har jag naturligtvis spansktalande som är ansvariga för att språk och innehåll i texterna är korrekt.

 

Källor?

Olika spanska medier utgör källorna tillsammans med de erfarenheter man får som boende i Spanien. Eftersom många texter är en blandning av olika medier, framför allt TV, radio och dagstidningar på internet uppges vanligtvis inga källor.

 

 

 

Cargando…